Alla skall känna sig välkomna!

2019-10-30 - Jakt

Med anledning av den debatt och de historier som framkommer om sexism, trakasserier, rasism eller annat direkt olagligt eller olämpligt uppträdande inom jakten i Sverige vill Jägarnas Riksförbund ge sin syn på det klimat som nu tycks råda. Allt sådant olämpligt beteende tar naturligtvis vi på Jägarnas Riksförbund helt avstånd ifrån. Är det något som är olagligt som man utsätts för uppmanar vi att polisanmäla och i annat fall tydligt markera att uppträdandet inte är okej. Tillsammans kan vi alla göra skillnad och du som inte utsätts men hör att någon av dina jaktkamrater uppträder olämpligt mot någon så är det viktigt att du står upp och säger ifrån. Det är tillsammans vi kan göra skillnad och alla skall känna sig välkomna hos de svenska jägarna. Tillsammans kan vi vara Sveriges bästa jaktlag även när det kommer till uppträdande och hur vi behandlar andra!

Drevjaktsäsongen har startat

2019-10-02 - Jakt

Nu är den stora hundpremiären förbi i södra Sverige och drevjaktsäsongen har startat!

Måndag den 2:a september smäller det - älgjakten startar i norr.

2019-09-01 - Jakt

Ett av Jägarsveriges viktigaste datum är här; älgpremiären. Tiotusentals jägare kommer i veckan bege sig ut i skog och mark för att uppleva den gemenskap, glädje och spänning som bara jakten ger. Förutom att vara en fantastisk fritidsaktivitet är jakten också nödvändig i Sverige. Modernt jord- och skogsbruk har gett viltstammar som är större än någonsin och dessa måste regleras med jakt.

Vanliga frågor och svar om älgförvaltningen i Sverige

2019-07-17 - Jakt

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna som brukar ställas om älgförvaltningen och älgjakten. Du kan självklart ställa dina egna frågor.

Har du koll på jakttiderna?

2019-07-01 - Jakt

Snart kommer hösten och med den blir fler och fler arter tillåtna att jaga. Det kan vara svårt att hålla alla jakttider i huvudet och därför har Jägarnas Riksförbund samlat jakttiderna och annan viktig information i jakten i jaktalmanackan 2019-2020

Tänk på hunden

2019-06-26 - Jakt

Huggormar kan orsaka mycket svåra skador – eller till och med dödsfall – hos hundar. Hundar är ofta nyfikna av naturen och ser de en huggorm vill de ofta fram och nosa på den, vilket ofta leder till bett i nos eller huvud. Om din hund blir biten av en huggorm ska du omgående kontakta en veterinär och följa dennes råd. Läs mer om överhettning, fästingar etc.

Unik överenskommelse nådd mellan skogsägare och jägare

2019-05-13 - Jakt

Jägarnas Riksförbund (JRF) har enats med Svenskt Skogsbruk kring en överenskommelse. Denna överenskommelse innehåller JRFs och Svenskt Skogsbruks gemensamma syn på svensk viltförvaltning och skogsbruk. Grunden för denna överenskommelse är respekt för värdet i viltet och landets jakttraditioner, respekt för äganderätten och respekt för värdet i skogsbruket. Denna överenskommelse ska bidra till gemensamt arbete för livskraftiga viltstammar och ett lönsamt skogsbruk.

Förenklingar vid vildsvinsjakt

2019-03-28 - Jakt

Regering meddelar idag att man har beslutat att ”elektronisk bildförstärkare, elektronisk bildomvandlare, värmekamera, eller rörlig belysning i nära anslutning till jaktvapnet tillåts vid jakt efter vildsvin. Mörkersikten (termiska sikten) får dock bara användas vid jakt i öppen terräng eller vid åtelplatser. ” Det här är en fråga som Jägarnas Riksförbund har arbetat med under lång tid och det får ses som en stor framgång för förbundet. För ett drygt år sedan vi skickade bland annat in en yrkande för dessa förändringar och förenklingar till näringsdepartementet och nu ser vi ett tydligt resultat av detta avslutar Mikael Hultnäs.

CWD på älg

2019-03-27 - Jakt

En älg som betedde sig förvirrat och som var tydligt sjuk avlivades i Norrbotten nyligen och prover skickades till SVA. Sjukliga prioner har påvisats i hjärnstammen men inte i någon lymfknuta. Det finns i Norge både en smittsam och en spontant uppstående (atypisk) variant och i dagsläget går det inte att säga vilken variant det är som hittats i Sverige. Mycket tyder på att den atypiska varianten inte är smittsam utan direkt kopplad till hög ålder och det finns inget som talar emot att det är just den varianten som hittats i Sverige.

Jakttider och fällavgifter för älg i Västmanland jaktsäsongen 2018-19

2018-06-04 - Jakt

Länsstyrelsen i Västmanland har nu beslutat om årets jakttider och fällavgifter för älg.

Vargjakten 2018 är nu avslutad

2018-02-16 - Jakt

För ovanlighetens skull har dock inte tilldelningen fyllts. Flera av de tilldelade vargarna har inte skjutits, men det var inte oväntat.

Nyårsjakt på Bratteröd

2018-01-11 - Jakt

På nyårsaftons morgon samlades medlemmar från Uddevalla-avdelningen för att genomföra årets sista jakt. Skjutbara djur var rådjur, hare och räv.

Viktig information gällande lokal skyddsjakt på varghybrider

2017-10-30 - Jakt

Länsstyrelsen i Södermanlands län har beslutat om skyddsjakt efter hybrider mellan varg och hund inom ett avgränsat jaktområde i Katrineholms och Eskilstuna kommun. Jaktområdet framgår av karta som finns bifogad i Länsstyrelsens beslut.

Jakt med hund - start den 1:a oktober

2017-09-29 - Jakt

På söndag den första oktober börjar jakten med hund efter rådjur och hjort och pågår till och med den sista januari. Jägarnas Riksförbund vill passa på att trycka på att jägarna är ansvariga för att anpassa jakten efter tillgången till vilt och att sätta etiken och säkerheten först.

Licensjakten efter varg i Västmanland är stoppad tills vidare

2015-12-29 - Jakt

Förvaltningsrätten i Uppsala har beslutat om inhibition när det gäller Länsstyrelsens beslut om licensjakt på varg i Västmanlands län. Det innebär att vargjakten som skulle börja den 2 januari 2016 är stoppad i väntan på ett slutgiltigt beslut.