Unik överenskommelse nådd mellan skogsägare och jägare

2019-05-13 - Jakt

Jägarnas Riksförbund (JRF) har enats med Svenskt Skogsbruk kring en överenskommelse. Denna överenskommelse innehåller JRFs och Svenskt Skogsbruks gemensamma syn på svensk viltförvaltning och skogsbruk. Grunden för denna överenskommelse är respekt för värdet i viltet och landets jakttraditioner, respekt för äganderätten och respekt för värdet i skogsbruket. Denna överenskommelse ska bidra till gemensamt arbete för livskraftiga viltstammar och ett lönsamt skogsbruk.

Förenklingar vid vildsvinsjakt

2019-03-28 - Jakt

Regering meddelar idag att man har beslutat att ”elektronisk bildförstärkare, elektronisk bildomvandlare, värmekamera, eller rörlig belysning i nära anslutning till jaktvapnet tillåts vid jakt efter vildsvin. Mörkersikten (termiska sikten) får dock bara användas vid jakt i öppen terräng eller vid åtelplatser. ” Det här är en fråga som Jägarnas Riksförbund har arbetat med under lång tid och det får ses som en stor framgång för förbundet. För ett drygt år sedan vi skickade bland annat in en yrkande för dessa förändringar och förenklingar till näringsdepartementet och nu ser vi ett tydligt resultat av detta avslutar Mikael Hultnäs.

CWD på älg

2019-03-27 - Jakt

En älg som betedde sig förvirrat och som var tydligt sjuk avlivades i Norrbotten nyligen och prover skickades till SVA. Sjukliga prioner har påvisats i hjärnstammen men inte i någon lymfknuta. Det finns i Norge både en smittsam och en spontant uppstående (atypisk) variant och i dagsläget går det inte att säga vilken variant det är som hittats i Sverige. Mycket tyder på att den atypiska varianten inte är smittsam utan direkt kopplad till hög ålder och det finns inget som talar emot att det är just den varianten som hittats i Sverige.

Klövviltsjakten den 10 oktober flyttad!

2018-09-21 - Jakt

Vi måste flytta jakten på Karup som skulle ägt rum den 3 oktober till den 24 november pga. att jordbruksarrendatorn har sin djurbesättning kvar med anledning av sommarens torka.

Jakttider och fällavgifter för älg i Västmanland jaktsäsongen 2018-19

2018-06-04 - Jakt

Länsstyrelsen i Västmanland har nu beslutat om årets jakttider och fällavgifter för älg.

Vargjakten 2018 är nu avslutad

2018-02-16 - Jakt

För ovanlighetens skull har dock inte tilldelningen fyllts. Flera av de tilldelade vargarna har inte skjutits, men det var inte oväntat.

Nyårsjakt på Bratteröd

2018-01-11 - Jakt

På nyårsaftons morgon samlades medlemmar från Uddevalla-avdelningen för att genomföra årets sista jakt. Skjutbara djur var rådjur, hare och räv.

Viktig information gällande lokal skyddsjakt på varghybrider

2017-10-30 - Jakt

Länsstyrelsen i Södermanlands län har beslutat om skyddsjakt efter hybrider mellan varg och hund inom ett avgränsat jaktområde i Katrineholms och Eskilstuna kommun. Jaktområdet framgår av karta som finns bifogad i Länsstyrelsens beslut.

Jakt med hund - start den 1:a oktober

2017-09-29 - Jakt

På söndag den första oktober börjar jakten med hund efter rådjur och hjort och pågår till och med den sista januari. Jägarnas Riksförbund vill passa på att trycka på att jägarna är ansvariga för att anpassa jakten efter tillgången till vilt och att sätta etiken och säkerheten först.

Licensjakten efter varg i Västmanland är stoppad tills vidare

2015-12-29 - Jakt

Förvaltningsrätten i Uppsala har beslutat om inhibition när det gäller Länsstyrelsens beslut om licensjakt på varg i Västmanlands län. Det innebär att vargjakten som skulle börja den 2 januari 2016 är stoppad i väntan på ett slutgiltigt beslut.

Licensjakt på varg i Västmanland 2016

2015-11-27 - Jakt

Länsstyrelsen i Västmanland har idag tagit beslut om licensjakt på varg. Vinterns jakt omfattar sex vargar i Färnareviret som ligger sydöst om Skinnskatteberg.

Ansök om bidrag till skyddsväst mot rovdjur

2015-11-27 - Jakt

Nu kan du ansöka om bidrag till inköp av skyddsväst till din hund för att öka skyddet mot angrepp av stora rovdjur.

Älgjakt i de småländska skogarna

2015-11-16 - Jakt

Ett gäng kvinnliga jägare från vårt nätverk fick möjlighet att jaga älg i de småländska skogarna utanför Orrefors under helgen.

Sjöfågeljakt på Missjö

2015-11-10 - Jakt

Sjöfågeljakt i november hos Södlings på Missjö har blivit tradition för oss jakttjejer. Varje år bjuder på en ny upplevelse med våra favoritingredienser; fantastisk skärgårdsmiljö, god mat, trevligt umgänge och en och annan sjöfågel förstås.

Älgjaktsstart på föreningsmarken Bratteröd

2015-10-18 - Jakt