Webinarium om jaktetik

2021-04-12 - Jakt

Välkommen till det första webinariet kring jaktetik. Vi kommer under kvällen ta upp ett antal jaktetiska frågeställningar och diskutera kring dessa.

Replik: Vargjakten är inte regelvidrig

2021-02-04 - Jakt

Det största hotet mot vargen är de som påstår sig värna arten. Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen far med direkta osanningar och framställer sitt eget tyckande som en objektiv sanning.

När din hund inte kommer hem

2021-01-26 - Jakt

Under höstens jakter är det många som jagar med lösa hundar, oftast går det bra och hundarna är tillbaka hos oss i slutet av jaktdagen men vad gör vi den dagen då hunden inte kommer hem.

Stängselproblem

2020-10-29 - Jakt

Vi är nu mitt i dovhjortsbrunsten och som vanligt kommer det så här års in många rapporter om dovhjortar som trasslat in sig i stängsel. Det är en lika tråkig syn varje gång och även om några stycken ibland lyckas räddas så dör de flesta under vånda och plågor. Det är alltid viktigt att djurägare har sina stängsel under tillsyn och genom att se till att stängseltrådarna hålls spända kan det här problemet i många fall undvikas.

Jägarnas Riksförbunds allmänna råd kring hantering av Covid 19 vid jakt och aktiviteter därikring.

2020-10-06 - Jakt

Spridningen av Covid 19 har under de senaste månaderna påverkat oss alla. Även om man nu kan se tendenser till en viss ljusning av situationen kommer vi med stor sannolikhet att påverkas av viruset under överskådlig framtid.

Afrikansk svinpest - viktigt att allmänhet och jägare är uppmärksamma

2020-09-30 - Jakt

Den afrikanska svinpest (ASF) sprider sig i världen och Europa. Nu senast har sjukdomen konstaterats i Tyskland. Den finns sedan tidigare bland annat i de baltiska länderna där den ställt till stor förödelse bland vildsvinen. Den hotar även tamgrisnäringen i de länder där den förekommer. Sverige har hittills inte drabbats och arbetet fokuseras riktas på att förhindra att smittan kommer hit.

Beslut om licensjakt på varg 2021 - överklagas

2020-09-30 - Jakt

I dag kom länsstyrelsernas beslut om licensjakt på varg 2021 och antalet vargar som får fällas är, som förväntat, allt för få. Sammantaget får 24 vargar fällas från den 2 januari i länen Gävleborg, Värmland, Örebro och Västmanland. Jägarnas Riksförbund ser allvarligt på dessa beslut och kommer därför överklaga i syfte att få till en högre avskjutning. Sedan 2013 har Riksdagens intentioner varit att sänka antalet vargar och 170 vargar är det mål som måste uppnås i första hand.

Nya jaktkort efter tryckfel

2020-07-20 - Jakt

På många av de nyligen utskickade statliga jaktkorten saknas jägarens personnummer, vilket gör det ogiltigt. Nya jaktkort ska skickas ut så snart som möjligt, meddelar Naturvårdsverket.

Har du koll på jakttiderna?

2020-07-02 - Jakt

Har du koll på jakttiderna? Vi har nu en ny funktion där du enkelt via din dator eller mobil kan kolla in jakttiderna.

Tänk på hunden i sommar

2020-06-25 - Jakt

Sommaren är här och med det så vistats inte bara människor och hundar i naturen utan även huggormar som kan skada din hund eller i värsta fall orsaka så svåra skador att hunden avlider. Det är viktigt att hålla hunden under uppsikt och vara vaksam på platser där ormar brukar befinna sig. Kontakta veterinär omgående om din hund blir biten för att få bästa råd på vad som behöver göras.

Förslag till nya jakttider - bland annat nya datum för älgjaktsstarten

2020-06-23 - Jakt

Naturvårdsverkets förslag om nya jakttider.

Alla skall känna sig välkomna!

2019-10-30 - Jakt

Med anledning av den debatt och de historier som framkommer om sexism, trakasserier, rasism eller annat direkt olagligt eller olämpligt uppträdande inom jakten i Sverige vill Jägarnas Riksförbund ge sin syn på det klimat som nu tycks råda. Allt sådant olämpligt beteende tar naturligtvis vi på Jägarnas Riksförbund helt avstånd ifrån. Är det något som är olagligt som man utsätts för uppmanar vi att polisanmäla och i annat fall tydligt markera att uppträdandet inte är okej. Tillsammans kan vi alla göra skillnad och du som inte utsätts men hör att någon av dina jaktkamrater uppträder olämpligt mot någon så är det viktigt att du står upp och säger ifrån. Det är tillsammans vi kan göra skillnad och alla skall känna sig välkomna hos de svenska jägarna. Tillsammans kan vi vara Sveriges bästa jaktlag även när det kommer till uppträdande och hur vi behandlar andra!

Drevjaktsäsongen har startat

2019-10-02 - Jakt

Nu är den stora hundpremiären förbi i södra Sverige och drevjaktsäsongen har startat!

Måndag den 2:a september smäller det - älgjakten startar i norr.

2019-09-01 - Jakt

Ett av Jägarsveriges viktigaste datum är här; älgpremiären. Tiotusentals jägare kommer i veckan bege sig ut i skog och mark för att uppleva den gemenskap, glädje och spänning som bara jakten ger. Förutom att vara en fantastisk fritidsaktivitet är jakten också nödvändig i Sverige. Modernt jord- och skogsbruk har gett viltstammar som är större än någonsin och dessa måste regleras med jakt.

Vanliga frågor och svar om älgförvaltningen i Sverige

2019-07-17 - Jakt

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna som brukar ställas om älgförvaltningen och älgjakten. Du kan självklart ställa dina egna frågor.