Satsning på bättre balans mellan skog och vilt

2020-12-03 - Viltförvaltning

De stora problemen med betesskador på ungskog gör att Skogsstyrelsen satsar 7 miljoner kronor under 2021 på projektet Mera tall. Syfte med Mera tall är att få upp skog av hög kvalitet, särskilt tallskog. Jägarnas Riksförbund har deltagit i projektet sedan det startade i Örebro och Sörmland. Säger Mikael Hultnäs, Riksviltvårdskonsulent vid Jägarnas Riksförbund. Det är viktiga frågor och det är positivt att alla brukarorganisationerna arbetar tillsammans med ett gemensamt mål fortsätter Mikael Hultnäs.

Älgens betning av tall orsakar stor skada för landets skogsbrukare

2020-07-02 - Viltförvaltning

- Älgens betning av tall orsakar stor skada för landets skogsbrukare. Betningen leder både till tillväxtförluster och kvalitetsnedsättningar för det framtida timret och kostnaden för skogsbruket har beräknats till att årligen uppgå till 1,25 miljarder kronor. Varje vår sedan 2000 genomför Skogsstyrelsen en inventering av skadorna över hela landet, den så kallade älgbetesinventeringen eller äbin. Siffrorna för Götaland och Sveland samt Gävleborg har nu publicerats. Man kan där konstatera att skadorna på tallungskogen orsakat av älg minskar. Det finns också en tydlig trend att andelen icke skadade tallstammar ökar på länsnivå i de flesta av de hittills redovisade länen jämfört med åren 2015–2016 som redovisas i Skogsstyrelsens sammanställning. Man kan i de flesta län se en tydlig ökning av de att marker som är lämpliga för tall faktiskt återbeskogas med tall. Även många mellanmarker som oftast mår bra av en blandning av tall och gran har ökat inslaget av tall under perioden.

Den milda vintern och vildsvinen

2020-02-10 - Viltförvaltning

Från och med den 16 februari fredas de vuxna vildsvinen, även galtarna, från jakt. Endast årsungar är tillåtna under totalt två månader för att suggorna ska kunna föda sina kultingar och inte riskera att skjutas under den första tiden när kultingarna ligger i sina bon.

Jägare! Er hjälp behövs för övervakning av CWD

2019-09-08 - Viltförvaltning

Nu när jaktsäsongen har börjat och älgjakten närmar sig ber vi er i jägarkåren att hålla ögonen öppna efter självdöda eller sjuka vuxna älgar, kronvilt, och rådjur. Så här kan du hjälpa: Kontakta SVA om du träffar på ett fall som kan vara aktuellt att provta. Instruktioner och filmer om provtagning finns på www.cwd.se.

Beslut om förvaltning på stora rovdjur

2015-06-05 - Viltförvaltning

Torsdag 4 juni sammanträdde viltförvaltningsdelegationen Västerbotten. Jägarna representerades av ordinarie ledamot KG Abrahamsson vid mötet. Jägarnas suppleant Solveig Larsson närvarade vid mötet och hade yttranderätt men ej rösträtt och lämnar här några noteringar från mötet.