Visa Nyhet - Jägarnas Riksförbund
« Tillbaka till aktuellt

Studiebesök på Norma ammunitionsfabrik

Den 3 maj 2017 genomförde JRF Uddevalla en studieresa med buss till Normas ammunitionsfabrik i Åmotfors, ca 27 mil norr om Göteborg och ca 2 mil från Norges gräns.

Ett 20-tal medlemmar fick uppleva hur produktion av ammunition av högsta kvalité med flera olika kalibrar går till i storskalig tillverkning. 

Vi visades runt på fabriken och fick se de olika momenten från hylstillverkning, krutladdning och kulisättning till provskjutning. Under alla steg i processen genomfördes också kontinuerliga tester för att kontrollera att allt blev toppkvalité.

Efter verkstadsturen gick vi vidare till Normas eget museum som visade gamla vapen från 1:a världskriget till nutid. 

Normafabriken grundades 1902 av bröderna Enger från Norge. På denna tid var Sverige och Norge en union. Från början var militären den största kunden, efter hand utökades produktionen även till jaktkretsarna. Samarbete med USA på 60-talet utökade tillverkningen av fler kalibrar.

Norma ägs idag av Ruag Ammotec AG och är en etablerad tillverkare av högklassig gevärsammunition. Årligen tillverkas 30 miljoner patroner i över 100 olika kalibrar. 

Norma har ca 200 anställda som tillsammans utför ett mycket kvalitativt arbete och deras motto är precision, säkerhet, noggrannhet.

En sista men avgörande sak som gör företaget världsberömt är den egna kontrollen och tillverkning av verktygen som ingår i processen, där det hela tiden produceras lager av precisionstillverkade verktyg med en tolerans och noggrannhetsnivå på 1/10 000 mm.
 
Fotot nedan från 1902 vid grundandet av Normafabriken i Åmotfors.