Visa Nyhet - Jägarnas Riksförbund
« Tillbaka till aktuellt

Sjöfågeljakt på Missjö

Sjöfågeljakt i november hos Södlings på Missjö har blivit tradition för oss jakttjejer. Varje år bjuder på en ny upplevelse med våra favoritingredienser; fantastisk skärgårdsmiljö, god mat, trevligt umgänge och en och annan sjöfågel förstås.

Så var det dags för sjöfågeljakt på Missjö igen. Allt är packat och det är inte lite när man ska ha med sig en hund också som eventuellt kan få apportera. Regnet vräker ner och blåsten tilltar så pass att det blir svårt att packa bilen utan att stå under tak. Det här blir ju muntert, tänker jag. Hela vägen till Tyrislöt regnar det men så upphör det plötsligt när vi väntar i hamnen på Mats, vår värd, som ska köra oss med båt till Missjö. När vi är framme möts vi av Maja och Frasse, Mats två vorsthrar som kan apportera om vi händelsevis skulle skjuta ner några fåglar. Maja tycker att min Lykka är alldeles onödig i konkurrensen om Frasse. Efter inkvartering får vi en härlig lunch och lite jaktgenomgång. Vi ska först jaga på ön vid en liten insjö men där behagade det inte finnas några änder inne så det blev inget skjutet.
Sjöfågeljakt på Missjö
Lite senare ska vi jaga på några andra öar och Mats har genomgång med oss om vilka fåglar som är skjutbara och vad vi ska tänka på när det gäller säkerhet. Väl ute på öarna så både ser och hör vi fågel. Det är kvällssträcken av änder men tiden är knapp för det mörknar snabbt. Jag tittar naturligtvis åt fel håll när några änder flyger över mig, det är inte lätt! Vi fick trots allt några fina änder fällda. Efter jakten intogs en 3-rätters middag, lika utsökt som vanligt, mycket skratt och trevlig samvaro. Vi är ganska trötta och med tanke på att vi ska upp tidigt nästa dag så gör vi kväll rätt snart. 

Söndag morgon ska vi jaga fågel lite längre ut med hjälp av vettar och vi ska bygga skydd. Efter en snabb frukost så åker vi båt ut till några öar och vi blir placerade i olika grupper. Framför oss ligger vettar som förhoppningsvis ska locka till sig fågel. Vädret är riktigt fint men vinden tilltar och regnet kommer smygande då och då. Vettarna låg först i lä men när vinden tilltar så blåser det rätt mycket runt dem och fåglarna ville inte gå ner nära dem. En fågel blev i alla fall fälld. Vi såg en säl långt ut och min hund Lykka försökte apportera en vette nu när det inte kom några “färska fåglar”. Efter några timmar avbröts jakten och vi tog ner våra camouflage. Innan vi lämnade öarna så flög det faktiskt en del fågel över ön men på fel ställe för oss.


Dagen avslutades med en värmande lunch innan vi lämnade Missjö. Spänning, nya intryck, nya erfarenheter och nya vänner tar vi med oss från Missjö den här gången.

// Ewa Zander och Lykka