Kursutbud - Jägarnas Riksförbund

Kursutbud

Kursverksamhet sker på olika nivåer, nationellt, distrikt och avdelningar, genom Jägarnas Riksförbund eller t ex genom någon av våra samarbetspartners Medborgarskolan eller Studieförbundet Vuxenskolan och genom andra privata aktörer.

Nedan kan du läsa om våra aktuella kurser och de aktuella utbildningar vi håller. Alla kurser går inte genom Jägarnas Riksförbund centralt och det är därför viktigt att du klickar in på respektive utbildning eller kontaktar ansvariga under utbildningen för att se om de har några aktuella kurser. 

 

Utbildningar via Jägarnas Riksförbund

Här hittar du utbildningar som anordnas av Jägarnas Riksförbund och/eller våra instruktörer. Har ni frågor om våra utbildningar vänligen kontakta Jimmy Låås på 08 - 550 107 92.


Jägarexamen

Jägarexamen är jägarens grundutbildning en godkänd jägarexamen är ett krav för att få möjlighet att inneha jaktvapen. Det är en bred utbildning inom jakt och viltvård som alla kan ha stor nytta och glädje av även om man inte har avsikt att börja jaga. Läs mer om Jägarexamen här »

Jaktledare

Jaktledarutbildning är en bra och viktig utbildning för dig som ingår i ett jaktlag eller skall vara jaktledare i ditt jaktlag. Utbildningen syftar till att klara ut vilka skyldigheter och rättigheter jaktledaren har och hjälper också till att ge stöd i rollen som ledare och coach. Hur hanterar man egentligen alla de svåra frågor som kan uppstå under en jakt? Vidare kan blivande jaktledare få tips om hur man underlättar arbetet, delegerar ansvar och hur man kan göra för att öka säkerheten under jakt. Kontakta en av våra jaktledarutbildare om du vill veta mer.

Viltundersökare

En viltundersökare gör en första undersökning av vilt som ska levereras till en vilthanteringsanläggning. Om inget anmärkningsvärt hittas i det undersökta djuret kan det (med vissa undantag) skickas iväg med ett intyg och utan de inre organen – vilket förenklar den fortsatta hanteringen av viltet. För att få göra sådana bedömningar krävs grundkunskaper i djurens anatomi, hygien, undersökningsmetodik och lagstiftning. Kursmaterialet är författat av veterinären Jonas Malmsten. Här kan du se våra aktuella utbildningstillfällen.

Eftersöksutbildning

Jägarnas Riksförbunds eftersöksutbildning baseras på boken Eftersök som är framtagen i samarbete med professionella eftersöksjägaren Per ”Bula” Kristoffersson. Boken ingår i kursen och efter genomförd utbildning erhåller du ett kursintyg.

Är du intresserad av att gå en kurs, kontakta någon av våra auktoriserade eftersöksinstruktörer för att få veta mer om aktuella kurser, innehåll och priser.

Permobilbjörntest och spårprov på björn

Se om din hund lämpar sig för praktisk björnjakt och eftersöksarbeten i samband med björnjakt. Spårprovet är gjort efter ungefär samma princip som viltspårets anlagsklass men givetvis spårar hunden doften från en björns trampdynor samt "doftfläckar" från ett björnskinn. Spåret är ca 600 meter långt, med vinklar och i olika terräng. Vill du veta mer kontaktar du vår utbildningskoordinator Jimmy Låås, 08-550 107 92, jimmy.laas@jagarnasriksforbund.se.