Visa Nyhet - Jägarnas Riksförbund
« Tillbaka till aktuellt

Tre missuppfattningar om bly i ammunition

Det finns mycket tyckande och åsikter om jägarnas användning av bly i ammunition, så vi samlade ihop en lista med 3 vanliga missuppfattningar och vad som egentligen gäller.

#1
Bly är farligt för naturen
Bly är ett naturligt grundämne och som med många andra ämnen kan för stora mängder på fel ställen vara skadligt. Det bly som skjuts från jägarnas kul- och hagelgevär är dock inte farligt, eftersom det är så stabilt att det inte omvandlas till den kemiska form som är farlig för människa och miljö.

#2
Bly är giftigt att äta för människor
Bly i metallisk form, som kulor eller hagel, är inte farligt att varken ta på eller till och med äta. Men om blyet omvandlas till kemisk form så är det onyttigt och kan orsaka skador. Men om en människa får i sig blyhagel kommer haglen inte hinna fälla ut något kemiskt bly innan de har transporterats ur kroppen, och kan därför inte göra skada. 

#3
Alternativ ammunition är precis lika bra
Det finns inget alternativ som är lika billigt, har samma egenskaper och går att använda i så olika situationer som bly. När allt vägs samman finns inget alternativ som till fullo kan ersätta bly i ammunition. I takt med att framsteg görs kan det komma fullgoda alternativ, men till dess att de finns kan inte det bästa alternativet tas bort.