Nyheter - Jägarnas Riksförbund

Nyheter

 

Tre missuppfattningar om bly i ammunition

2023-03-30 - Jakt

Det finns mycket tyckande och åsikter om jägarnas användning av bly i ammunition, så vi samlade ihop en lista med 3 vanliga missuppfattningar och vad som egentligen gäller.

Läs hela inlägget

Jägarnas Riksförbund kämpar emot EUs klåfingrighet i blyfrågan

2023-03-24 - Jakt

Förbundsmeddelande. Den Europeiska kemikaliemyndigheten, ECHA, har nu lämnat sitt förslag om förbud mot bly i ammunition till EU-kommissionen. Förslaget är långtgående och riskerar att totalt slå undan möjligheterna att bedriva såväl etisk jakt som aktivt övningsskytte.

Läs hela inlägget

Lugnande blybesked från ministrar – nytt uppdrag till Naturvårdsverket

2023-02-16 - Jakt

Skärpningen av blyreglerna blir mindre långtgående än befarat, säger ansvariga ministrar till Jakt & Jägare. Samtidigt uppdrar regeringen till Naturvårdsverket att underlätta för jägarna, bland annat genom att förtydliga vad som är en våtmark.

Läs hela inlägget

Öppet brev till Sveriges regering

2023-01-25 - Skytte

Jägarnas Riksförbund (JRF), som organiserar närmre 40 000 jägare och skyttar i Sverige, ser med fasa den utveckling som kan komma att ske när förbudet mot blyhagel i närheten av våtmark träder i kraft den 16 februari. Med svag vetenskaplig grund och oproportionerligt i förhållande till den efterfrågade effekten har ett beslut fattats långt över huvudet på de som påverkas.

Läs hela inlägget

75 vargar ska skjutas i 5 län

2022-12-22 - Jakt

Den 2 januari inleds jakten på varg. Totalt ska 75 vargar fällas fördelat över 5 län. Syftet med jakten är att tömma vissa utpekade revir, något som kan bli svårt då det vid tidigare vargjakter visat sig att tilldelningarna är allt för låga för att säkerställa att samtliga vargar i ett revir fälls.

Läs hela inlägget

Klassisk älgjakt i Malingsbo Kloten

2022-12-21 - Jakt

Jägarnas Riksförbund och Sveaskog bjöd in nyblivna jägare till en klassisk älgjakt i Malingsbo Kloten.

Läs hela inlägget

JRF-Skåne genomförde vargmöte i Osby

2022-12-08 - Aktiviteter

Ett 70-tal deltagare anslöt på onsdagskvällen till JRF-Skånes informationsmöte om vargsituationen i söder. Paragraf 28 och den fortsatta kampen för licensjakt hörde till det som diskuterades.

Läs hela inlägget

Tillsammans i kampen mot Sveriges vanligaste cancerform

2022-11-24 - Aktiviteter

Varie dag drabbas 27 män av prostatacancer och över 120 000 män i Sverige lever med diagnosen idag. Men dödligheten har minskat i takt med tidig upptäckt. Det finns inga men - ta ditt PSA-prov.

Läs hela inlägget

Är du ny som jägare och vill vara med på en klassisk älgjakt?

2022-11-08 - Jakt

Vi upprepar succén från ifjol! Tillsammans med Sveaskog har Jägarnas Riksförbund fått möjligheten att bjuda in ett utvalt antal av våra medlemmar till en klassisk älgjakt i december.

Läs hela inlägget

Projekt nya jägare - Malins Tomta

2022-10-21 - Jakt

En dag i början på juni 2021, kom ett mejl från JRF som löd: Jaktmark för nya jägare Jägarnas Riksförbund kan i samarbete med Holmen erbjuda fem nya jägare att under ett år kostnadsfritt ingå i en viltvårdsgrupp.

Läs hela inlägget

Jägarregistret snart igång igen

2022-10-13 - Förbundsnytt

Prognosen är att Jägarregistret och möjligheten att göra teoretiskt prov för jägarexamen är igång igen nästa vecka. IT-säkerhetsexperter har jobbat intensivt senaste veckan för att öka säkerheten och analysera vilken information som berörs av dataintrånget.

Läs hela inlägget

En ny plattform för JIS

2022-10-12 - Kvinnligt nätverk

Syftet med JIS – Jägarinnor i Sverige – är att vara en samlingsplats där jaktintresserade kvinnor samlas för en positiv och fördomsfri miljö. Nu är den nya hemsidan för plattformen klar och du hittar den här.

Läs hela inlägget

Dataintrång hos Naturvårdsverket

2022-10-06 - Förbundsnytt

Samtliga IT-system på Naturvårdsverket har stängts ner på grund av dataintrång. Det innebär att e-post och e-tjänster ligger nere.

Läs hela inlägget

Ökad risk för olyckor med vilt

2022-09-30 - Viltförvaltning

Hösten är här och med det finns stora risker för viltolyckor. I snitt inträffar en viltolycka var 8:e minut i Sverige.

Läs hela inlägget

75 vargar skall skjutas

2022-09-22 - Jaktpolitik

Länsstyrelserna i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet har nu fattat beslut om en rekordstor vargjakt under vintern 2023. Totalt ska 75 vargar fällas fördelat över 5 län och jaktens syfte är, i vanlig ordning, att tömma hela revir.

Läs hela inlägget

12345678910...