Nyheter - Jägarnas Riksförbund

Ett lyckat riksmästerskap

2022-08-02 - Skytte

Sista helgen i juli sköts efter ett tvåårigt uppehåll på grund av pandemin Jägarnas Riksförbunds riksmästerskap i jaktskytte på Bocksätters skjutbana utanför Söderköping. Under fredagen gavs de tävlande möjlighet att skjuta in sina vapen och skjuta några sista träningspass inför helgens tävlingar.

Solveig Larsson omvald som JRF:s förbundsordförande

2022-06-19 - Förbundsnytt

I dag valdes Solveig Larsson till JRF:s ordförande för sjätte gången. Under årsstämman i Kalmar lanserades också Klas Lindström som ordförandekandidat, men han fick se sig besegrad med röstsiffrorna 30-15.

Viltskadekommissionens rapport om vildsvin – Jägarna kommenterar

2022-06-14 - Skrivelser

Idag släpptes viltskadekommissionens utredning ”Viltskadornas påverkan på samhället – Livsmedelsproduktion, skogsproduktion, och trafik”. Läs jägarnas kommentar.

Dags för förbundsårsstämma

2022-06-10 - Aktiviteter

Nästa helg, den 18–19/6 håller Jägarnas Riksförbund årsstämma i Kalmar. Det är första gången på tre år som vi kan hålla en fysisk stämma. Det har inkommit ett drygt tjugotal motioner till stämman som berör allt från skytte, trofébedömning, säl, älgförvaltning, rovdjur till motioner som berör rent föreningstekniska frågor.

100 tals vargar behöver fällas efter besked från regeringen

2022-05-24 - Jaktpolitik

Under många år har Jägarnas Riksförbund (JRF) drivit frågan att vargstammen ska minska. Även om slutmålet för JRF är noll frilevande vargar i Sverige måste först och främst de riksdagsbeslut som finns upprätthållas.

Samförvaltning älg och skog

2022-05-24 - Viltförvaltning

Naturvårdsverket släppte för ett tag sedan rapporten ”Samförvaltning älg och skog”, vilket är en analys av den älgförvaltning vi har haft under det senaste decenniet. Man har i rapporten gjort en mängd analyser av hur älgförvaltningen påverkar beteskadorna av älg. Materialet har hämtats från landets alla älgförvaltningsområden och Skogsstyrelsens älgbetesinventeringar (ÄBIN).

Stort intresse för digitala föreläsningar

2022-05-11 - Utbildning

Innan pandemin anordnade förbundet flertalet föreläsningar, diskussionsgrupper och möten på fysiska platser runt om i landet. Uppslutningen på dessa var medioker, dels för att fysiska platser kan innebära att deltagare behöver ta sig en lång sträcka eller för att det helt enkelt är ett för stort åtagande att delta fysiskt.

Jaktmark för nya jägare

2022-05-06 - Jakt

Jägarnas Riksförbund kan i samarbete med Holmen erbjuda tio nya jägare att under ett år kostnadsfritt ingå i en viltvårdsgrupp. Under året kommer deltagarna erbjudas jakter och utbildningar ledda av personal från Jägarnas Riksförbund.

Framtidens viltförvaltning med Kungliga Skogs och Lantbruks Akademin (KSLA)

2022-05-04 - Viltförvaltning

JRF deltog under tisdagen i Kungliga Skogs och Lantbruks Akademins (KSLA) seminarium kring framtidens viltförvaltning. Fokus låg på skador i jord och skog som orsakas av vilt.

Manifestation för en hållbar rovdjurspolitik

2022-04-25 - Jaktpolitik

Den 27 april kl 19.00 arrangerar vi en manifestation för att visa vårt missnöje med rådande rovdjursförvaltning. Vi samlas på Stora Torget i Falun för att visa att vi är många som inte tycker att detta fungerar. Kortare anföranden från respektive organisation kommer att hållas.

Preben Garners minnespris

2022-03-24 - Förbundsnytt

Under årets riksmästerskap i skytte delas för första gången priset i Preben Garners minne ut till den junior som presterar det sammanlagt bästa resultatet under riksmästerskapet.

Ett lyckat projekt med 200 jaktdagar för nya jägare!

2022-03-01 - Jakt

Under det gångna året har Jägarnas Riksförbund bedrivit sammarbete tillsammans med Holmen Skog och Sveaskog för att ge nya jägare möjligheten att kommas ut och jaga. Både nyexaminerade samt marklösa jägare har givits chansen att bedriva jakt.

Licenskrav på ljuddämpare slopas

2022-02-17 - Jaktpolitik

I dag har Riksdagen beslutat att slopa tillståndskravet (licensen) för ljuddämpare. Från den 1 juli 2022 kommer ljuddämpare att jämställas med ammunition och kunna köpas av den som kan visa upp en giltig vapenlicens för ett vapen som ljuddämparen passar till. På så vis säkerställs att kriminella element inte har fri tillgång till ljuddämpare, liksom ammunition, men samtidigt får jägare och skyttar alla förutsättningar att på ett enkelt sätt köpa och inneha ljuddämpare till de vapen de önskar.

Vuxna vildsvin fredade!

2022-01-31 - Jakt

Nytt för i år för alla vildsvinsjägare är som bekant att vuxna vildsvin är fredade från och med 1 februari till och med 31 mars. Under februari och mars är som vanligt årsunge av vildsvin tillåtna att fälla, och även vuxna vildsvin vid vissa skyddsjaktsituationer. Skitjakt på er som ska ut och jaga!

Tack till er medlemmar - det är tillsammans vi gör skillnad!

2022-01-17 - Skrivelser

Jakten, hundarna, naturen, maten och gemenskapen är viktiga beståndsdelar varför Sveriges jägare gillar jakt. Hos Jägarnas Riksförbund tror vi på ansvar, frivillighet och samarbete för Sveriges Jägare och vi arbetar för att förenkla jakten för jägarna. Ni som medlemmar kan göra er röst hörd genom våra avdelning- och distriktsårsstämmor som hålls.

12345678910...