Nyheter

Uttalande 17 okt, 2024
Stolta men inte nöjda

Regeringen har nu beslutat att vargens gynnsamma bevarandestatus ska sänkas och tydliggöras till 170 vargar. Dessutom tydliggörs uppdraget till Naturvårdsverket att de ska sänka vargstammen till 270 vargar och sedan successivt närma sig 170. För JRF:s ställningstagande om nej till frilevande varg är det ett stort steg i rätt riktning.

Remissvar 15 okt, 2024
Tillsammans är vi starka!

Därför fokuserar vi på jägarna och jägarnas vapen och våra vänner sportskyttarna på sina medlemmar för att tillsammans förklara varför legala vapen inte är problemet och varför vi måste få det enklare – inte svårare. Läs hela remissvaret längst ner (PDF).

Jakt 01 okt, 2024
Det här måste myndigheterna göra för att hindra ett nytt utbrott av afrikansk svinpest

Trots glädjen över att vi lyckades så bra med bekämpningen av afrikansk svinpest, så finns det en gnagande känsla av att det här utbrottet förmodligen kunde ha stoppats. Det skriver Solveig Larsson och Mikael Hultnäs, ordförande respektive riksviltvårdskonsulent hos Jägarnas riksförbund.

Jakt 25 sep, 2024
Äntligen fria

EU har i fredags friskförklarat Sverige från ASF. Beslutet publicerades av EU kommissionen igår och träder i kraft idag den 25/9."Det är riktigt roligt att vi har kunnat släppa alla restriktioner i det berörda området! Det är dock synd att myndigheterna inte lyssnade när vi varnade kring vildsvin på avfallshanteringsanläggningen för snart tre år sedan, det blev en dyr och onödig läxa." säger Riksviltvårdskonsulent Mikael Hultnäs.

Jakt 05 aug, 2024
Klart att du ska med på JRF-dagen!

Den 10 augusti är det dags. Då kommer den första JRF-dagen att arrangeras på många platser i landet, tack vare att en motion till Jägarnas Riksförbunds årsstämma. Medlem, familj, jaktkompis eller bara nyfiken på JRF, oavsett är du lika välkommen!

Jakt 10 jul, 2024
Tävla om en termisk spotter!

Delta i vår stora sommartävling. Vinnaren dras i augusti och det kan ju faktiskt blir just du, så delta nu.

Jakt 03 jul, 2024
Det finns anledning att ifrågasätta vargsanningarna

Vad blir följderna när en begränsad forskargrupp står för en så stor del av kunskapen utifrån underlag som är svåra för andra att ta del av och granska?

Jakt 10 jun, 2024
Alla svenskar ska ha möjlighet till fjälljakt

Jägarnas Riksförbund har i dagarna lämnat in ett remissvar på delbetänkandet från renmarksutredningen, och i korthet anser vi att staten ska lösa in rätten till jakt och fiske på statlig mark. Ortsbor ska ges företräde och alla svenskar ha möjlighet att jaga och enskilda yrkesgrupper ska inte ges mandat att styra över andra.

Jakt 20 maj, 2024
Anders Lindström ny generalsekreterare på Jägarnas Riksförbund

Anders Lindström blir ny generalsekreterare då Per Wanström går vidare till en roll som verksamhetsutvecklare på förbundet.

Jakt 16 maj, 2024
Vi är inte problemet!

Jägarnas Riksförbund anser att vapenutredningen skjuter helt förbi målet och nu är det dags för våra politiker att bekänna färg.

Jakt 22 feb, 2024
Vi säger ja till allmän jakt på stora rovdjur!

Vi anser att regeringen måste skapa möjligheter för de som lever i närheten av varg och andra stora rovdjur att själva påverka sin situation.

Jakt 02 feb, 2024
Mässbutik online

För att förenkla hanteringen av mässmaterial och möjliggöra en mer individuellt anpassad beställningsrutin så har kansliet nu tagit fram en mässbutik där ni kan lägga era ordrar av mässmaterial när det passar er. Mässmaterialet beställs till självkostnadspris.

Jakt+ 1 30 nov, 2023
Äntligen en god nyhet kring ASF: Den smittade zonen minskar och restriktioner tas bort i vissa delar!

Den 30 november tog Jordbruksverket beslut om att minska den smittade zonen. Den består nu av ett kärnområde och ett ytterområde där det är olika restriktioner.

Jakt+ 2 29 nov, 2023
Hjälp till med insamling av cesiumprover

Livsmedelsverket genomför just nu en kartläggning av cesium-137 i rådjurskött och svamp i erat län. Man ber därför jägarna i de kommuner som drabbades av radioaktivt nedfall efter Tjernobylolyckan 1986 att skicka in prover från rådjurskött och svamp för analys.

Jakt 28 sep, 2023
Öppet brev till Jordbruksverket, Livsmedelsverket och SVA

Den 6/9 2023 konstaterades Afrikansksvinpest (ASF) i Sverige för första gången. En dag vi hoppades aldrig skulle komma, men förberett oss för att det skulle kunna hända.