Nyheter - Jägarnas Riksförbund

Nyheter 2019

 

Stor framgång för vildsvinsjägarna

2019-12-16 - Förbundsnytt

Livsmedelsverket har idag överlämnat en rapport med förslag till regeringen angående förenklingar vid försäljning av vildsvinskött. Förslagen innebär bland annat, att det nu blir möjligt för jägare att sälja vildsvinskött utan att detta har passerat en vilthanteringsanläggning Det kommer nu räcka med att jägaren har genomgått en utbildning. Glädjande är att vi som Jägarorganisation kommer kunna utbilda de som avser att sälja eller ge bort vildsvinskött.

Läs hela inlägget

Försening av tidningen pga strejk

2019-11-27 - Jakt & Jägare

Information till alla Jakt & Jägare läsare. Vi trycker tidningen i Finland och till följd av den finska postkonflikten, som pågått sedan mitten av november, drabbas även vi. Sympatistrejker har utbrutit som påverkar färje- och flygförbindelser till och från Finland och därmed distribueringen av tidningen. Den kommer nu att resa med lastbil via Haparanda, vilket gör att den levereras några senare än normalt både till prenumeranter och butiker. Håll ut!

Läs hela inlägget

Projektet Mera Tall

2019-11-15 - Förbundsnytt

Jägarnas Riksförbund deltar i projektet Mera Tall som pågår i Södermanland och Örebro län under perioden 2018-2021.

Läs hela inlägget

Alla skall känna sig välkomna!

2019-10-30 - Jakt

Med anledning av den debatt och de historier som framkommer om sexism, trakasserier, rasism eller annat direkt olagligt eller olämpligt uppträdande inom jakten i Sverige vill Jägarnas Riksförbund ge sin syn på det klimat som nu tycks råda. Allt sådant olämpligt beteende tar naturligtvis vi på Jägarnas Riksförbund helt avstånd ifrån. Är det något som är olagligt som man utsätts för uppmanar vi att polisanmäla och i annat fall tydligt markera att uppträdandet inte är okej. Tillsammans kan vi alla göra skillnad och du som inte utsätts men hör att någon av dina jaktkamrater uppträder olämpligt mot någon så är det viktigt att du står upp och säger ifrån. Det är tillsammans vi kan göra skillnad och alla skall känna sig välkomna hos de svenska jägarna. Tillsammans kan vi vara Sveriges bästa jaktlag även när det kommer till uppträdande och hur vi behandlar andra!

Läs hela inlägget

Drevjaktsäsongen har startat

2019-10-02 - Jakt

Nu är den stora hundpremiären förbi i södra Sverige och drevjaktsäsongen har startat!

Läs hela inlägget

Jägare! Er hjälp behövs för övervakning av CWD

2019-09-08 - Viltförvaltning

Nu när jaktsäsongen har börjat och älgjakten närmar sig ber vi er i jägarkåren att hålla ögonen öppna efter självdöda eller sjuka vuxna älgar, kronvilt, och rådjur. Så här kan du hjälpa: Kontakta SVA om du träffar på ett fall som kan vara aktuellt att provta. Instruktioner och filmer om provtagning finns på www.cwd.se.

Läs hela inlägget

Måndag den 2:a september smäller det - älgjakten startar i norr.

2019-09-01 - Jakt

Ett av Jägarsveriges viktigaste datum är här; älgpremiären. Tiotusentals jägare kommer i veckan bege sig ut i skog och mark för att uppleva den gemenskap, glädje och spänning som bara jakten ger. Förutom att vara en fantastisk fritidsaktivitet är jakten också nödvändig i Sverige. Modernt jord- och skogsbruk har gett viltstammar som är större än någonsin och dessa måste regleras med jakt.

Läs hela inlägget

Besök oss på Västgård och Sunne

2019-07-21 - Aktiviteter

Besök oss på Västgård Game fair med start den 26:e juli. Västgård game fair är mässan med över 200 utställare inom jakt, friluftsliv, skog och motor. Eller besök oss på Sunne jaktmässa med start den 2:a augusti. För 5 året i rad så anordnas en jakt mässa för hela familjen i det vackra Sunne i hjärtat av Värmland.Vi på Jägarnas Riksförbund har varit med sen starten och så även i år.

Läs hela inlägget

Vanliga frågor och svar om älgförvaltningen i Sverige

2019-07-17 - Jakt

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna som brukar ställas om älgförvaltningen och älgjakten. Du kan självklart ställa dina egna frågor.

Läs hela inlägget

Vill du lära dig mer om jakt, skytte, tillvaratagande av vilt och mycket annat?

2019-07-13 - Utbildning

Att vidareutbilda sig inom jakt har blivit oerhört populärt under de senare åren. Att ta jägarexamen är, för de flesta nya jägare, numera bara det första steget de tar för att bli välutbildade och kompetenta jägare. Att lära sig skjuta bra, ta hand om det fällda viltet och även laga till det har gett upphov till kurser som många tusentals jägare går varje år.

Läs hela inlägget

Är du nyfiken på jägarexamen?

2019-07-04 - Utbildning

Jägarexamen är ett kvitto på att man självständigt får träna på att bli en bättre jägare. Jakt är som allt annat; man blir aldrig fullärd och som det brukar vara med praktiska färdigheter lär man sig bäst genom att jaga tillsammans med erfarna jägare. Jägarexamen är också ett krav för att få inneha jaktvapen. Teoretiskt prov Jägarexamenprovet består av en teoretisk och en praktisk del. Det teoretiska provet består av 70 flervalsfrågor där man kryssar i rätt svar. Minst 60 frågor ska besvaras rätt. Praktiska prov Den praktiska delen består av ett antal delprov: • Hagelvapen: Säker vapenhantering, avståndsbedömning, lerduveskytte och skjutning mot markmål. • Kulvapen: Säker vapenhantering och precisionsskjutning (fyra skott inom en tolv centimeters cirkel på 80 meters håll från skjutbänk, samt fyra skott inom 17 centimeter med jägarmässigt stöd). • Praktiskt högviltprov: Skytte på stående och löpande älgfigur.

Läs hela inlägget

Har du koll på jakttiderna?

2019-07-01 - Jakt

Snart kommer hösten och med den blir fler och fler arter tillåtna att jaga. Det kan vara svårt att hålla alla jakttider i huvudet och därför har Jägarnas Riksförbund samlat jakttiderna och annan viktig information i jakten i jaktalmanackan 2019-2020

Läs hela inlägget

Tänk på hunden

2019-06-26 - Jakt

Huggormar kan orsaka mycket svåra skador – eller till och med dödsfall – hos hundar. Hundar är ofta nyfikna av naturen och ser de en huggorm vill de ofta fram och nosa på den, vilket ofta leder till bett i nos eller huvud. Om din hund blir biten av en huggorm ska du omgående kontakta en veterinär och följa dennes råd. Läs mer om överhettning, fästingar etc.

Läs hela inlägget

Ingen vargjakt 2020

2019-06-14 - Jaktpolitik

Ingen vargjakt 2020 Naturvårdsverket meddelade under gårdagen att de inte kommer tillåta någon licensjakt på varg år 2020. Beslutet grundas i inventeringsresultaten som enligt verket gör att det inte finns utrymme för någon jakt.

Läs hela inlägget

Unik överenskommelse nådd mellan skogsägare och jägare

2019-05-13 - Jakt

Jägarnas Riksförbund (JRF) har enats med Svenskt Skogsbruk kring en överenskommelse. Denna överenskommelse innehåller JRFs och Svenskt Skogsbruks gemensamma syn på svensk viltförvaltning och skogsbruk. Grunden för denna överenskommelse är respekt för värdet i viltet och landets jakttraditioner, respekt för äganderätten och respekt för värdet i skogsbruket. Denna överenskommelse ska bidra till gemensamt arbete för livskraftiga viltstammar och ett lönsamt skogsbruk.

Läs hela inlägget

12