Skytte - Jägarnas Riksförbund

Skytte

För alla jägare är det en självklarhet med skytteträning. Skytteträning kan dock ske på många sätt och det är viktigare att få lite träning många gånger än mycket träning få gånger per år. Besök gärna en skjutbana så ofta som möjligt även om du bara lossar några skott åt gången. De vanligaste träningsformerna i Sverige är älgbaneskytte och lerduveskytte men det finns flera roliga varianter av skytte och även olika former av lerduveskytte.  Tänk på att de flesta lerduvebanor har blyhagelsförbud, så du behöver ett vapen som kan skjuta stålhagel. Ett bra tips är också att köpa ett finkalibrigt vapen, till exempel en studsare i kaliber .22 LR, eftersom övningsskyttet blir mycket billigare och man då kan övningsskjuta mycket mer. Denna träning kan dock inte helt ersätta den träning du ska ha med dina jaktvapen.

Glöm inte bort att kontrollskjuta ditt vapen med jämna mellanrum. Ofta är det lagom att provskjuta på ett avstånd av mellan 80-100 meter, och normalt bör träffbilden ligga antingen i mitten eller ett par centimeter över mitten på detta avstånd. Hur du vill ha ditt vapen inskjutet avgör du dock själv. Ladda ner tavla för inskjutning »

För den märkesintresserade finns flera olika märken och prov som kan avläggas. Det vanligaste är älgmärket som man kan få i brons, silver eller guld om man klarar av älgbanan.

För dig som är intresserad av tävlingsskytte erbjuder många av våra banor olika tävlingar och vi har även ett RM. Kontakta din skjutbana för information om vilka tävlingar som förekommer.

 

Ladda ner skyttereglementet här.