Visa Nyhet - Jägarnas Riksförbund
« Tillbaka till aktuellt

Är du nyfiken på jägarexamen?

Jägarexamen är ett kvitto på att man självständigt får träna på att bli en bättre jägare. Jakt är som allt annat; man blir aldrig fullärd och som det brukar vara med praktiska färdigheter lär man sig bäst genom att jaga tillsammans med erfarna jägare. Jägarexamen är också ett krav för att få inneha jaktvapen. Teoretiskt prov Jägarexamenprovet består av en teoretisk och en praktisk del. Det teoretiska provet består av 70 flervalsfrågor där man kryssar i rätt svar. Minst 60 frågor ska besvaras rätt. Praktiska prov Den praktiska delen består av ett antal delprov: • Hagelvapen: Säker vapenhantering, avståndsbedömning, lerduveskytte och skjutning mot markmål. • Kulvapen: Säker vapenhantering och precisionsskjutning (fyra skott inom en tolv centimeters cirkel på 80 meters håll från skjutbänk, samt fyra skott inom 17 centimeter med jägarmässigt stöd). • Praktiskt högviltprov: Skytte på stående och löpande älgfigur.

En jägare kan se ut på många olika sätt. Man eller kvinna, ung eller gammal, storstadsbo eller landsbygdsbo. Jägarna är utspridda i landet från norr till söder och öster vill väster. Trots olikheterna har alla ett intresse som enar dem; jakten.
Men en jägare är också något mer än någon som bara är intresserad av att jaga. En jägare har ofta ett genuint naturintresse och kan tycka att en jaktdag utan fällt byte är lika bra eller bättre än en jaktdag där lyckan stod en bi. Det är ju ändå såsen som är godast.
En jägare är ofta en djurvän. Paradoxalt kan tyckas, men jägare strävar alltid efter att det som avslutar jakten ska ske så etiskt riktigt som möjligt. Jägare har ofta hundar och många har även andra djur, och en inbiten hundförare njuter när hunden får göra det den tycker är roligast, nämligen jaga.
När det kommer till kunskap om djur och natur går det inte att slå Sveriges samlade jägarkår på fingrarna. Det är inte många utöver jägarna som kan köns och åldersbestämma ett djur med förvånansvärd precision bara genom att studera det på avstånd. Jägarna besitter praktiska kunskaper kring vilt och biologi som inte går att få på något annat sätt än genom praktisk jakt.

Teoretiskt prov
Jägarexamenprovet består av en teoretisk och en praktisk del. Det teoretiska provet består av 70 flervalsfrågor där man kryssar i rätt svar. Minst 60 frågor ska besvaras rätt.


Praktiska prov
Den praktiska delen består av ett antal delprov: 
• Hagelvapen: Säker vapenhantering, avståndsbedömning, lerduveskytte och skjutning mot markmål.
• Kulvapen: Säker vapenhantering och precisionsskjutning (fyra skott inom en tolv centimeters cirkel på 80 meters håll från skjutbänk, samt fyra skott inom 17 centimeter med jägarmässigt stöd).
• Praktiskt högviltprov: Skytte på stående och löpande älgfigur.

 

Läs mer på jagarexamen.org där du även kan testa dina kunskaper i vårt test.