Visa Nyhet - Jägarnas Riksförbund
« Tillbaka till aktuellt

JRF-Skåne genomförde vargmöte i Osby

Ett 70-tal deltagare anslöt på onsdagskvällen till JRF-Skånes informationsmöte om vargsituationen i söder. Paragraf 28 och den fortsatta kampen för licensjakt hörde till det som diskuterades.

Det är Sven-Olof Sandberg, ordförande i JRF-Skåne, som kallade till möte i Borgen i Osby under onsdagskvällen.

70-tal deltagare
När Jakt & Jägare når honom på torsdagsmorgonen rullar hans tåg just in på Stockholms central för nästa möte. Innan avstigning hinner Sven-Olof Sandberg konstatera att ett 70-tal deltagare var bra utifrån förutsättningarna.
– Det får sägas vara bra i dessa tider med halka och snö. Skåningar är ju försiktiga som du vet. Som jag uppfattade auditoriet var det ett uppskattat möte med information om det aktuella läget.

”Skål och vägg”
Sven-Olof Sandberg berättar att det har kommit in många förfrågningar om möjlighet att delta digitalt, men att man beslutade att genomföra ett renodlat fysiskt möte vid det här tillfället.
– Ibland kan det vara bra att avhandla saker och ting mellan skål och vägg.
Åtskilliga mötesdeltagare hade frågor om paragraf 28 och tillämpningen av den.
– Solveig och Jens (förbundsordförande Solveig Larsson och riksviltvårdskonsulent Jens Gustafsson deltog vid mötet, reds. anm.) är ju duktiga på det där och kunde svara på detaljer. Vi landade i att det är viktigt att informera om paragraf 28 vid jaktgenomgången på morgonen.
30-40 vargar

Många frågor rörde också antalet vargar, hur många finns det i Skåne och hur är det med reviren, har de blivit fler?
– Min uppfattning är ju att det handlar om mellan 30 och 40 vargar i Skåne, och ingen i lokalen hade en motstridig uppfattning.
– Vad gäller reviren talas det om två eller tre i Skåne. Dessutom har vi ett Kosta norröver och två i Jönköping.
Sven-Olof Sandberg påpekar att det södra rovdjursområdet sträcker sig långt norrut och innefattar både Sörmland och Östergötland.
Driver på
Behovet av samarbete är stort.
– Så är det, vi i Skåne har ju drivit på för att vi måste få till stånd en organiserad förvaltning av vargen i söder. Nyligen fick jag mejl från JRF i Östergötland där man är sugna på att hänga på våra projekt, säger Sven-Olof Sandberg.