Visa Nyhet - Jägarnas Riksförbund
« Tillbaka till aktuellt

Tre fel med vapenlagstiftningen

#1
 Lagstiftningen ska vara teknikneutral Lagstiftningen måste förändras så den är i takt med teknikutvecklingen. Ett jaktvapen idag ser inte ut som ett jaktvapen för 30 år sedan. Därför måste lagstiftningen vara teknikneutral och fokusera enbart på vapnens funktion och prestanda i stället för deras utseende.

#2
Licenshanteringen måste förenklas
Jägare och skyttar är mer laglydiga än genomsnittssvensken och våra vapen används i princip inte alls vid våldsbrott. Ändå är licenshantering av lagliga vapen en lång process som försvårar för jägare och vapenhandlare. Licensansökningar bör i högre grad kunna automatiseras och vapenhandlare måste ges möjlighet att genomföra byten av vapen utan att nya licenser ska utfärdas i förväg. En ny viltmyndighet ska också få ansvar för licenshantering.


#3
Vapengarderoben måste utökas
Det kommer in nya viltarter och jaktmetoderna utvecklas. I takt med detta måste också jägarnas möjlighet att anpassa sina vapen och sin vapengarderob utökas. I stället för dagen sex vapen ska vapengarderoben omfatta tio vapen utan särskild motivering. Legala vapen utgör inte en samhällsfara och ska heller inte begränsas i onödan.