Visa Nyhet - Jägarnas Riksförbund
« Tillbaka till aktuellt

Säsongens sista jakt

Under den sista helgen i februari samlades ett gäng jägare utanför Nykvarn för att jaga hare. Vackert väder, glada miner och två fällda djur gjorde det till en lyckad jaktdag.

Det är en fantastisk februarimorgon med minus åtta grader och sol som möter JRF-damerna utanför Nykvarn på söndagen. Det är sista dagen att jaga hare för den här säsongen och alla är taggade till tusen. Efter en kort genomgång och passutdelning åker bössorna snabbt fram, här finns ingen tid att spilla. Isabelle och jag får ”soptunnan”, ett pass som utlovas vara viltrikt.

När alla är utplacerade på den drygt 500 hektar stora marken släpps hundarna och jakten kan börja. Det tar inte många minuter innan det första spåret tas upp och skallen börjar eka i skogen. Runt omkring oss kvittrar fåglarna och en hackspett i en av ekarna mitt emot oss börjar hacka för fullt. Vi är spända och förväntningsfulla. Hundarna driver och har tappt om vartannat men vi vet även att haren alltid ligger flera minuter före. Det är lätt att missa haren när man koncentrerar sig för mycket på vart hunden är.

”Där, kolla!” viskar jag upphetsat till Isabelle och pekar mot skogsbrynet drygt 100 meter bort. Ut ur skogen kommer en ståtlig älgko med långa kliv. Lika snabbt som hon dyker upp är hon borta. Nu har vi i alla fall sett ett djur och det är vi grymt nöjda över. Med ett stort leende på läpparna fortsätter vi spana och patrullera passet. Jag med kamera och Isabelle med hagelbössan.

Efter drygt en och en halv timme hörs det första skottet. Lotta har skjutit den första haren en bit bort i skogen. På fem meters avstånd behöver hon bara avlossa ett skott innan den faller till marken. Det är ett vackert djur, men till viss del även ett ovanligt. Det visar sig vara en hybrid, en korsning mellan fälthare och skogshare.

Innan lunch har ytterligare en hare fällts för en av dagens jägare, Silvana. Det ska senare visa sig bli dagens sista djur, även om vi håller på många timmar till. Under den tiden hinner vi se både svanar, rådjur, älg och en skogsmus.

Vi äter en välbehövlig lunch i gassande sol. Lotta som anordnat jakten står även för maten, en värmande soppa på älg och rådjur, som lätt slinker ner i våra magar. Till sist tas djuren om hand och vi tackar för den fantastiska jaktdagen. Väl mött under nästa säsong!